14/04/23  ━━   5 min read

Πασχαλινό Τραπέζι και υπερβολές

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πασχαλινές διατροφικές απολαύσεις εξελίσσονται σε διατροφικές παρεκτροπές, είτε στην ποσότητα, είτε στην ποιότητα των εδεσμάτων του Πασχαλινού τραπεζιού όπου συχνά κυριαρχούν τα κορεσμένα λιπαρά λόγω κρεατοφαγίας, το αλκοόλ και τα γλυκά. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται καταστάσεις που θέτουν σε ρίσκο την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, πολύ περισσότερο εάν υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα προβλήματα υγείας.

Απώλεια διατροφικού ελέγχου το Πάσχα

Όταν χάνεται ο διατροφικός έλεγχος σε διαδοχικά λουκούλλεια γεύματα, τότε μπορεί να προκύψουν:

  • Γαστρεντερικές διαταραχές
  • Αυξημένο σάκχαρο
  • Υπέρταση
  • Πρόσληψη βάρους

Τα διατροφικά όρια ίσως είναι εν μέρει υποκειμενικά για τον καθένα, ωστόσο όταν ξεπερνώνται το άτομο συνήθως αισθάνεται δυσφορία και είναι πιο επιρρεπές στις προαναφερθείσες πιθανές συνέπειες, ιδίως εάν υπάρχουν ήδη εγκαθιδρυμένα προβλήματα υγείας, υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία.

Πασχαλινό Τραπέζι: Διατροφικά όρια και υγεία

Τι πρέπει να προσέξετε;

Για να προλάβετε τέτοιες ανεπιθύμητες καταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ευζωία σας, έχετε τα ακόλουθα κατά νου:

  • Κόκκινα αυγά: Αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα. Βάψτε έναν μικρό έως μέτριο αριθμό κόκκινων αυγών, τα οποία θα τσουγκρίσετε και θα μπορέσετε να φάτε ευχάριστα ως οικογένεια από την Κυριακή του Πάσχα και έπειτα, είτε ως πρωινό με μια φέτα ψωμί, είτε ως προσθήκη στις σαλάτες, είτε σε ένα σάντουιτς με ντομάτα, αγγουράκι και μαρούλι.
  • Η μετάβαση από την περίοδο της νηστείας στη μεταμεσονύκτια μαγειρίτσα του Μ. Σαββάτου και στο πλουσιοπάροχο Πασχαλινό τραπέζι με κρεατοφαγία, κορεσμένα λιπαρά, αλκοόλ και γλυκά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα υγείας. Η απότομη αλλαγή στην ποσότητα και τη σύσταση των γευμάτων μπορεί καταρχήν να προκαλέσει έντονη γαστρεντερική δυσφορία.
  • Μεγάλη προσοχή το βράδυ του Μ. Σαββάτου. Η παράδοση απαιτεί μαγειρίτσα, ταυτόχρονα η υψηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λιπαρά και η πιθανή υπερκατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσπεψία και στομαχικές ενοχλήσεις. Στοχεύστε σε ένα μεσαίο πιάτο, συνοδέψτε μόνο με σαλάτα ή/και λίγο ψωμί, και αφήστε να περάσει λίγη ώρα προτού πέσετε για ύπνο.

Κυριακή του Πάσχα

  • Μην παραλείψετε το πρωινό την Κυριακή του Πάσχα. Θα βοηθήσει να περιορίσετε την ποσότητα του μεσημεριανού γεύματος. Καταναλώστε φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες (πχ μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα), μια πηγή πρωτεΐνης που θα συμβάλλει στον κορεσμό (π.χ. κεφίρ ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, κόκκινο αυγό), και αποφύγετε το τσιμπολόγημα μέχρι το μεσημέρι.
  • Στο γεύμα ξεκινήστε με τη σαλάτα, ούτως ώστε να αυξηθεί το αίσθημα του κορεσμού και συνεπώς να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα φαγητού στη συνέχεια.
  • Στο μεσημεριανό σερβίρετε την μερίδα στο πιάτο σας και αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού απευθείας από τις πιατέλες.
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας και απολαύστε σε μικρή ποσότητα τις πολύ υψηλές πηγές κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, όπως τα εντόσθια και το κοκορέτσι.
  • Προτιμήστε το κόκκινο κρασί (γνωστό για τις καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης) αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά, με μέτρο. 1-2 ποτηράκια σε κάθε γεύμα είναι αρκετά, πάντα με σεβασμό στην κατάσταση υγείας σας. Μη ξεχνάτε να ξεδιψάτε πρώτα με άφθονο νερό καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση γλυκού μαζί με το γεύμα. Προτιμήστε κάποιο φρούτο ή συνδυασμό φρούτου με γιαούρτι. Αν υπάρχει γλυκό που επιθυμείτε, αφήστε να παρέλθουν 2-3 ώρες μετά το φαγητό, και απολαύστε μια μικρή ποσότητα το απόγευμα.
  • Σηκωθείτε από τη συνεχιζόμενη καθιστή στάση του γεύματος και πάτε για έναν χαλαρό περίπατο μετά το γιορτινό τραπέζι, ή παίξτε ενεργά με τα παιδιά, έστω και πριν από την πιθανή μεσημεριανή σιέστα. Έρευνες δείχνουν πως ακόμη και η ολιγόλεπτη φυσική δραστηριότητα επιδρά ευεργετικά στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Με απλά λόγια, η άσκηση είναι φάρμακο και η κάθε κίνηση μετράει.

Από την Τρίτη ημέρα του Πάσχα και έπειτα:

  • Αφού παρέλθουν οι κατεξοχήν ημέρες του Πάσχα, επιλέξτε ζυμαρικά, λαδερά, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά, που προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά για το στομάχι έπειτα από την Πασχαλινή κρεατοφαγία.
  • Χαρείτε τις ημέρες του Πάσχα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα δίχως άγχος για το σωματικό σας βάρος, ωστόσο μεριμνώντας την υγεία σας.

Πηγές

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος

14/04/23  ━━   5 min read

Πασχαλινό Τραπέζι και υπερβολές

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πασχαλινές διατροφικές απολαύσεις εξελίσσονται σε διατροφικές παρεκτροπές, είτε στην ποσότητα, είτε στην ποιότητα των εδεσμάτων του Πασχαλινού τραπεζιού όπου συχνά κυριαρχούν τα κορεσμένα λιπαρά λόγω κρεατοφαγίας, το αλκοόλ και τα γλυκά. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται καταστάσεις που θέτουν σε ρίσκο την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, πολύ περισσότερο εάν υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα προβλήματα υγείας.

Απώλεια διατροφικού ελέγχου το Πάσχα

Όταν χάνεται ο διατροφικός έλεγχος σε διαδοχικά λουκούλλεια γεύματα, τότε μπορεί να προκύψουν:

  • Γαστρεντερικές διαταραχές
  • Αυξημένο σάκχαρο
  • Υπέρταση
  • Πρόσληψη βάρους

Τα διατροφικά όρια ίσως είναι εν μέρει υποκειμενικά για τον καθένα, ωστόσο όταν ξεπερνώνται το άτομο συνήθως αισθάνεται δυσφορία και είναι πιο επιρρεπές στις προαναφερθείσες πιθανές συνέπειες, ιδίως εάν υπάρχουν ήδη εγκαθιδρυμένα προβλήματα υγείας, υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία.

Πασχαλινό Τραπέζι: Διατροφικά όρια και υγεία

Τι πρέπει να προσέξετε;

Για να προλάβετε τέτοιες ανεπιθύμητες καταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ευζωία σας, έχετε τα ακόλουθα κατά νου:

  • Κόκκινα αυγά: Αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα. Βάψτε έναν μικρό έως μέτριο αριθμό κόκκινων αυγών, τα οποία θα τσουγκρίσετε και θα μπορέσετε να φάτε ευχάριστα ως οικογένεια από την Κυριακή του Πάσχα και έπειτα, είτε ως πρωινό με μια φέτα ψωμί, είτε ως προσθήκη στις σαλάτες, είτε σε ένα σάντουιτς με ντομάτα, αγγουράκι και μαρούλι.
  • Η μετάβαση από την περίοδο της νηστείας στη μεταμεσονύκτια μαγειρίτσα του Μ. Σαββάτου και στο πλουσιοπάροχο Πασχαλινό τραπέζι με κρεατοφαγία, κορεσμένα λιπαρά, αλκοόλ και γλυκά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα υγείας. Η απότομη αλλαγή στην ποσότητα και τη σύσταση των γευμάτων μπορεί καταρχήν να προκαλέσει έντονη γαστρεντερική δυσφορία.
  • Μεγάλη προσοχή το βράδυ του Μ. Σαββάτου. Η παράδοση απαιτεί μαγειρίτσα, ταυτόχρονα η υψηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λιπαρά και η πιθανή υπερκατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσπεψία και στομαχικές ενοχλήσεις. Στοχεύστε σε ένα μεσαίο πιάτο, συνοδέψτε μόνο με σαλάτα ή/και λίγο ψωμί, και αφήστε να περάσει λίγη ώρα προτού πέσετε για ύπνο.

Κυριακή του Πάσχα

  • Μην παραλείψετε το πρωινό την Κυριακή του Πάσχα. Θα βοηθήσει να περιορίσετε την ποσότητα του μεσημεριανού γεύματος. Καταναλώστε φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες (πχ μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα), μια πηγή πρωτεΐνης που θα συμβάλλει στον κορεσμό (π.χ. κεφίρ ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, κόκκινο αυγό), και αποφύγετε το τσιμπολόγημα μέχρι το μεσημέρι.
  • Στο γεύμα ξεκινήστε με τη σαλάτα, ούτως ώστε να αυξηθεί το αίσθημα του κορεσμού και συνεπώς να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα φαγητού στη συνέχεια.
  • Στο μεσημεριανό σερβίρετε την μερίδα στο πιάτο σας και αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού απευθείας από τις πιατέλες.
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας και απολαύστε σε μικρή ποσότητα τις πολύ υψηλές πηγές κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, όπως τα εντόσθια και το κοκορέτσι.
  • Προτιμήστε το κόκκινο κρασί (γνωστό για τις καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης) αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά, με μέτρο. 1-2 ποτηράκια σε κάθε γεύμα είναι αρκετά, πάντα με σεβασμό στην κατάσταση υγείας σας. Μη ξεχνάτε να ξεδιψάτε πρώτα με άφθονο νερό καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση γλυκού μαζί με το γεύμα. Προτιμήστε κάποιο φρούτο ή συνδυασμό φρούτου με γιαούρτι. Αν υπάρχει γλυκό που επιθυμείτε, αφήστε να παρέλθουν 2-3 ώρες μετά το φαγητό, και απολαύστε μια μικρή ποσότητα το απόγευμα.
  • Σηκωθείτε από τη συνεχιζόμενη καθιστή στάση του γεύματος και πάτε για έναν χαλαρό περίπατο μετά το γιορτινό τραπέζι, ή παίξτε ενεργά με τα παιδιά, έστω και πριν από την πιθανή μεσημεριανή σιέστα. Έρευνες δείχνουν πως ακόμη και η ολιγόλεπτη φυσική δραστηριότητα επιδρά ευεργετικά στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Με απλά λόγια, η άσκηση είναι φάρμακο και η κάθε κίνηση μετράει.

Από την Τρίτη ημέρα του Πάσχα και έπειτα:

  • Αφού παρέλθουν οι κατεξοχήν ημέρες του Πάσχα, επιλέξτε ζυμαρικά, λαδερά, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά, που προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά για το στομάχι έπειτα από την Πασχαλινή κρεατοφαγία.
  • Χαρείτε τις ημέρες του Πάσχα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα δίχως άγχος για το σωματικό σας βάρος, ωστόσο μεριμνώντας την υγεία σας.

Πηγές

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος