
Το πλύσιμο του προσώπου απομακρύνει το σμήγμα, τα προιόντα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εξασφαλίζει καλύτερη διείσδυση των συστατικών της κρέμας φροντίδας. Για πολύ ξηρά δέρματα υπάρχουν καθαριστικά προιόντα χωρίς νερό.

Aρκεί η χρήση του αντιηλιακού διότι το δέρμα γίνεται λιπαρό και γυαλίζει. Το αντιηλιακό έχει και ενυδατικούς παράγοντες στη σύστασή του.

Όταν υπάρχει ηλιοφάνεια το αντιηλιακό είναι απαραίτητο ανεξαρτήτως εποχής.

Η χρήση κρεμών με βιταμίνες και υαλουρονικό οξύ βοηθούν στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης της επιδερμίδας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Καλό είναι να χρησιμοποιούνται προιόντα της ίδιας μάρκας διότι αλληλοσυμπληρώνονται, ενισχύει το ένα τη δράση του άλλου και είναι ελεγμένα ότι δεν αλληλεπιδρούν με ανεπιθύμητο τρόπο.

Το σέρουμ βοηθά πιο αποτελεσματικά στην αντιγήρνση και διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα. Η κρέμα που το ακολουθεί βοηθά στην ενυδάτωση την οποία δεν κάνει το σέρουμ.

Ναι, διότι τονώνεται η μικροκυκλοφορία, απορροφάται πιο αποτελεσματικά το προιόν και ενισχύεται η ανάπλαση του δέρματος.

Τις oil-free συνθέσεις καθώς και τα προιόντα που περιέχουν minerals.

Μετά την εμμηνόπαυση το δέρμα γίνεται λεπτό και ξηρότερο. Δοκιμάστε κρέμες με φυτο-οιστρογόνα.

Όχι διότι κάποια συστατικά της μπορεί να κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στον ήλιο π.χ. ρετινόλη, ενώ άλλα να εξουδετερώνονται από αυτόν ή και να κάνουν φωτοδερματίτιδες.

Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε δείκτη προστασίας 30 και πάνω ενώ οι περισσότερες κρέμες ημέρας δεν έχουν πάνω από 15 γι αυτό δεν επαρκούν ως αντιηλιακή προστασία το καλοκαίρι.

Το σέρουμ βοηθά πιο αποτελεσματικά στην αντιγήρνση και διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα. Η κρέμα που το ακολουθεί βοηθά στην ενυδάτωση την οποία δεν κάνει το σέρουμ.

Η οριστική εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυίας αποτελεί επίτευγμα των τελευταίων ετών με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Τα συστήματα λέιζερ που διατίθενται σήμερα για αποτρίχωση με τα αντίστοιχα μήκη κύματος είναι τα εξής: 1)Alexandrite (αλεξανδρίτης) laser 755 nm 2) diode (δυοδικό)laser 800-810nm, 3) ruby laser 694nm 4) Nd:YAG laser 1064nm καθώς και 5) σύστημα πολωμένου φωτος IPL (δεν είναι laser) στα 590-1200 nm
Ο μηχανισμός εκλεκτικής καταστροφής της τρίχας εξηγείται μέσω επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης. Το λέιζερ Αλεξανδρίτης για παράδειγμα εκπέμπει ενέργεια που απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη, η οποία σε μη μαυρισμένο δέρμα βρίσκεται συγκεντρωμένη γύρω από τον τριχικό θύλακο καταστρέφοντάς τον.
Σε συγκριτική μελέτη των αποτελεσμάτων μεταξύ των διαφόρων λέιζερ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαικής Δερματολογικής εταιρείας (JEADV Jan 2006 vol 20 NoI, p.9-19), τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είχε ο Αλεξανδρίτης και το δυοδικό λέιζερ. Θα αναφερθώ στην αποτρίχωση με Αλεξανδρίτη διότι είναι το λέιζερ που χρησιμοποιώ στο ιατρείο και έχω εμπειρία.

Πρόκειται για απόλυτα ασφαλή μέθοδο στα χέρια του ειδικού ιατρού χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες πλην ερυθρότητας (κοκκίνισμα) κι ενός παροδικού αισθήματος καύσους που υποχωρεί γρήγορα. Το δέρμα είναι ευαίσθητο κι ερεθισμένο όπως π.χ. όταν γινεται αποτρίχωση με κερί. Το συγκεκριμένο λέιζερ έχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητα αλλά απαιτούνται επαναληπτικές συνεδρίες.

Μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα εάν χρησιμοποιηθεί ακατάλληλη ενέργεια σε σχέση με το χρώμα του δέρματος και το έγκαυμα σε σκουρόχρωμα άτομα μπορεί να αφήσει σημάδι ειδικά εάν η περιοχή εκτεθεί στον ήλιο.

Εκτός από τις εγκύους ή τα πολύ σκουρόχρωμα ή μαυρισμένα άτομα, σχεδόν όλοι μπορεί να κάνουν το συγκεκριμένο λέιζερ, ακόμα και πολύ μικρής ηλικίας άτομα, άνδρες και γυναίκες. Για τις εγκύους αντένδειξη δεν είναι η ενέργεια του λέιζερ αλλά η αίσθηση του πόνου που πρέπει να αποφεύγεται. Να σημειωθεί ότι το λέιζερ είναι αναποτελεσματικό στις ξανθές και άσπρες τρίχες. Τέλος άτομα με ιστορικό επιληψίας που πυροδοτείται από περιοδικά εκλυόμενο φως, θα πρέπει να φορέσουν τα ειδικά «τυφλά» γυαλιά.

Δεν αποτελούν οι ραγάδες αντένδειξη για το συγκεκριμένο λέιζερ. Για τις ευρυαγγείες θεωρητικά η θερμότητα πρέπει να αποφεύγεται. Σε πρακτικό επίπεδο όμως το λέιζερ δε βλάπτει περισσότερο από π.χ. την ηλιοθεραπεία.

Σε όλο το σώμα μπορεί να εφαρμοστεί το λέιζερ.Περιοχή που απαιτείται προσοχή ή δεν ενδείκνυται το λέιζερ αλλά ίσως η ηλεκτρόλυση είναι η λύση για μεμονομένες μεγάλες τρίχες, είναι ο λαιμός καθώς σε αυτή την περιοχή μπορεί να ενεργοποιηθεί το χνούδι. Και σε αυτή την περίπτωση είναι αποτελεσματικό το λέιζερ αλλά μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες συνεδρίες.

Ο δασυτριχισμός οφείλεται είτε σε κληρονομικότητα, ή σε φυλετική καταγωγή, μπορεί να οφείλεται σε ορμονική διαταραχή (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες, όγκοι) ή να εμφανίζεται στην εμμηνόπαυση. Αλλά και η φυσιολογική τριχοφυία (π.χ. εφήβαιο, γάμπες) ή πλάτη-ώμοι στους άνδρες μπορεί να είναι -και συνήθως είναι- ανεπιθύμητη.

Δεν εφαρμόζεται το λέιζερ σε μαυρισμένο δέρμα. Δεν έχει σχέση η εποχή αλλά το χρώμα του δέρματος. Επομένως τα ήδη μαυρισμένα δέρματα πρέπει να ξεμαυρίσουν για να ξεκινήσουν αποτρίχωση με λέιζερ.

Συνήθως ο μέγιστος αριθμός που απαιτούνται είναι 10-12 ανά 40 περίπου ημέρες, αλλά τα ανοιχτόχρωμα δέρματα που ανέχονται καλύτερα τις υψηλότερες ενέργειες χρειάζονται λιγότερες. Για το προσωπο και ειδικά εάν υπάρχει ορμονική διαταραχή μπορεί να χρειαστούν περισσότερες.

Η αποτρίχωση με λέιζερ προσφέρει οριστική, ασφαλή και γρήγορη λύση. Στα κατά συγκαταλέγονται το κόστος, η ανάγκη προγραμματισμού και η μη εφαρμογή της μεθόδου σε μαυρισμένο δέρμα. Παλαιότερα η αποτρίχωση με λέιζερ ήταν πολύ ακριβή και παραμένει μία μέθοδος που κοστίζει, αλλά δεν είναι απαγορευτική και σίγουρα τα αποτελέσματα αποζημιώνουν. Είναι οικονομική μέθοδος για μικρές περιοχές (πρόσωπο, μουστάκι, πηγούνι, μασχάλες) και το κόστος ανεβαίνει για μεγαλύτερες επιφάνειες.

Περιοχές που εφαρμόζεται με επιτυχία το λέιζερ είναι το μουστάκι, το πρόσωπο (παρειές, φαβορίτες, περίγραμμα μετώπου), το μπικίνι, οι μασχάλες, τα χέρια, τα πόδια, η κοιλιά, οι ώμοι, η πλάτη και γενικά όλο το σώμα.

Ο δείκτης αυτός δηλώνει πόσο περισσότερο χρόνο στον ήλιο μπορεί κάποιος να εκτεθεί και να είναι προστατευμένος από τη UVB σε σχέση με το χρόνο που θα εκτίθετο χωρίς να κοκκινήσει χωρίς αντιηλιακό. Δηλ. εάν κάποιος αρχίζει να κοκκινιζει στα 3 λεπτά έκθεσης χωρίς αντιηλιακό, με αντιηλιακό SPF 30, μπορεί να για τημείνει 3×30=90 λεπτά. Βέβαια στα 90 λεπτά ακόμα και με αντηλιακό δεν προστατεύεται από τη UVA.

Δεν υπάρχει αντίστοιχος, κοινός για όλες τις μάρκες δείκτης για τη UVA.Τα αντηλιακά που έχουν υψηλή προστασία για τη UVA, οφείλουν να έχουν τουλάχιστον κατά το 1/3 του SPF τους προστασία για UVA.

Όχι διότι ακόμα και με το μέγιστο δείκτη προστασίας, δεν προστατεύεσαι αποτελεσματικα από τη UVA και αν είναι μεσημέρι, θα καείς.

Πολύ. Και μάλιστα πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεσαι προκειμένου να επιτύχεις την προστασία που αναγράφεται. Κοινώς σε κάθε 5-6 εκθέσεις στον ήλιο χρειάζεσαι καινούριο αντηλιακό. Για το πρόσωπό-λαιμό επίσης πολύ, όσο 7 πιέσεις σε ντισπένσερ.

Υπάρχουν αντηλιακά με ανάλαφρη και oil-free σύνθεση που δεν «ασπρίζουν» καθόλου. Ας προτιμήσει αντηλιακό με SPF έως 20 διότι τα αντηλιακά με υψηλότερο δείκτη έχουν βαρύτερες υφές.

Εάν σε ενδιαφέρει να μην «ανοίξουν» χρωματικά από τον ήλιο αλλά και να τα διατηρήσεις ενυδατωμένα και χωρίς ψαλίδα, πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακό σπρευ μαλλιών. Ειδικά εάν είσαι ικανοποιημένη από τον τόνο των βαμμένων μαλλιών σου και θες να τον διατηρήσεις, το αντηλιακό είναι απαραίτητο.

Μετά το άνοιγμα διατηρείται περίπου για 1 χρόνο. Εάν όμως έχει αλλοιωθεί η σύστασή του (διαχωρίζεται η ελαιώδης από την κρεμώδη φάση) πεταξέ το.

Κάθε 3 ώρες στην πόλη, ενώ στην παραλία πολύ συχνότερα, όσο συχνά βουτάς ή ιδρώνεις.

Κανονικά και εφόσον τα χρησιμοποιείς σωστά, δεν πρέπει να μαυρίζεις. Το μαύρισμα είναι η προσπάθεια του δέρματος να προστατευτεί όταν δεν του αρκεί η αντηλιακή προστασία εξωγενώς.

Να χρησιμοποιείς αντηλιακά με δείκτη έως 30 και να επιλέγεις σειρές για λιπαρά δέρματα. Επίσης επιστρέφοντας στο σπίτι να κάνεις ντεμακιγιάζ και πλύσιμο σα να ήσουν βαμμένη.

Είναι η νέα διαδεδομένη μόδα στο ντεμακιγιαζ καθώς τα εν λόγω προϊόντα έχουν αίσθηση νερού στο δέρμα, αλλά καθαρίζουν από το μακιγιάζ αποτελεσματικά ως ένα πιο ελαιώδες προϊόν. Επιπλέον είναι ήπια καθαριστικά και δεν προκαλούν ερεθισμούς.

Οφείλεται σε μικροσκοπικά σωματίδια χάρη στα οποία είναι δυνατή η ανάμειξη (και ομογενοποίηση) υδατικού και ελαιώδους διαλύματος και ονομάζονται επιφανειοδραστικά μόρια. Είναι γνωστό ότι οι δύο φάσεις (νερό και έλαιο) κανονικά δεν ενσωματώνονται. Ωστόσο εάν στο διάλυμα προστεθούν σε ικανή συγκέντρωση μικρά σωματίδια (επιφανειοδραστικά μόρια) που έχουν την ικανότητα να οργανώνονται σε μικύλλια, τότε οι δύο φάσεις έρχονται σε ισορροπία με μικρές σταγόνες ελαίου να παγιδεύονται μέσα στα μικύλια, τα οποία σαν κάψουλα τα περιβάλλουν και «κολυμπούν» αόρατα μέσα στο υδατικό διάλυμα.
Με τον τρόπο αυτό αδρανοποείται και εν μέρει η ενδεχόμενα ερεθιστική δράση των συστατικών που περιέχονται μέσα στο έλαιο (το παγιδευμένο μέσα στο μικύλλιο), επιπλέον διατηρείται η υδατική φάση του διαλύματος.
Η τεχνική αυτή δεν είναι καινούρια καθώς ήδη στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα στα οποία περιέχονται μικύλλια, αλλά ίσως ως γαλακτώματα ή λοσιον και όχι υδατικά διαλύματα(τα οποία διαφημίζονται ως νερα). Τα μικυλιακά νερα δεν περιέχουν σαπωνες και το pH τους είναι κοντά σε αυτό της επιδερμίδας για να μην ερεθίζουν. Η μόνη ένσταση είναι η σχετικά ακριβή τιμή τους καθώς είναι πάμφθηνο να παρασκευαστούν.

Για όλα εκτός από τα πολύ ξηρά καθώς λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε ενυδατικά συστατικά ίσως ξηράνουν το ήδη ξηρό δέρμα.
Επιπλέον τα πολύ λιπαρά δέρματα ίσως να μην έχουν την αίσθηση καθαριότητας που αφήνουν τα προιόντα που ξεπλένονται με νερό.