Μερίδες
φαγητού
4
Βαθμός
δυσκολίας
1★
Χρόνος
εκτέλεσης
5′
Χρόνος
ψησίματος
10′-15′
Συστατικά
- 250 γρ. μανιτάρια portobello (σε φέτες)
- 2 σκελίδες σκόρδο ή 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1-2 κ.σ. αλεύρι
- ⅓ φλ. ουίσκι
- ⅔ φλ. ζωμό βοδινού ή λαχανικών
- ½ φλ. κρέμα καρύδας
- 1 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
- 1/3 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Πιπέρι
- Αλάτι, ελάχιστο προαιρετικά
Μανιτάρια με σάλτσα ουίσκι
Μέθοδος εκτέλεσης
- Σε αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, περιμένουμε μέχρι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά οπότε και προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύοντας ελαφρώς για 5-6 λεπτά. Αφαιρούμε τα μανιτάρια από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε άλλη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Αφού ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας για περίπου 1 λεπτό μέχρι το μείγμα να “δέσει”.
- Σβήνουμε με το ουίσκι, διατηρώντας μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό βοδινού ή λαχανικών, την κρέμα καρύδας, τη σάλτσα Worcestershire, λίγο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι αφού πρώτα δοκιμάσουμε (καθώς έχει προστεθεί ζωμός και Worcestershire sauce που το εμπεριέχουν).
- Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
- Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Διατροφική αξία (ανα μερίδα)
Θερμίδες: 216 kcal
Υδατάνθρακες: 12 γρ
Σάκχαρα: 2 γρ
Φυτικές ίνες: 1,5 γρ
Λιπαρά: 14 γρ
Κορεσμένο λίπος: 7 γρ
Πρωτεΐνη: 3,3 γρ
Μανιτάρια με σάλτσα ουίσκι
Σχόλιο διαιτολόγου
- Νηστίσιμη συνταγή, για χορτοφάγους ή vegan (με ζωμό λαχανικών)
- Γρήγορο πιάτο
- Λίγες θερμίδες, διευκολύνει στη διαχείριση του βάρους.
- Συνοδεύεται με πιλάφι, κινόα ή 1 φέτα ψωμί ολικής.