6/01/23  ━━   5 min read

Τι είναι και τι μετράει ο Γλυκαιμικός Δείκτης;

Γλυκαιμικός Δείκτης (Glycemic index, G.I.) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για έναν τρόπο ταξινόμησης των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες με βάση το πόσο πολύ ανεβάζουν την γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα, όταν καταναλωθούν μόνα τους. Έχει μεγάλη χρησιμότητα στη διατροφική διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2 αλλά και σε άλλες καταστάσεις, που ο ενδιαφερόμενος θέλει να ανεβάσει ή να κρατήσει χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (π.χ. αθλητές, εγκυμονούσες κτλ.)

Τι είναι όμως η γλυκόζη στο αίμα;

Η γλυκόζη ή σάκχαρο στο αίμα προέρχεται από το φαγητό που καταναλώνουμε, η οποία μεταβολίζεται, αποθηκεύεται στους σκελετικούς μυς και τα ηπατικά κύτταρα και χρησιμοποιείται από το σώμα σαν κύρια πηγή ενέργειας. Με την βοήθεια του αίματος, η γλυκόζη μετακινείται σε όλα τα όργανα για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο όπου χρειάζεται. 

Πιο συγκεκριμένα, υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (>70) θεωρούμε ότι έχουν τα τρόφιμα εκείνα που αυξάνουν απότομα τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης. Αντίστοιχα, μέτριο Γλυκαιμικό Δείκτη (56-69) έχουν τα τρόφιμα εκείνα που ανεβάζουν λίγο πιο ήπια τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης, ενώ χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (<55) έχουν τα τρόφιμα που έχουν χαμηλή έως και καθόλου επίδραση στη μεταγευματική γλυκόζη. Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται πώς αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα μετά την κατανάλωση τροφίμων χαμηλού ΓΔ έναντι υψηλού ΓΔ:

Γλυκαιμικός Δείκτης 1

Θρεπτική αξία τροφίμων σε σύγκριση με τον Γλυκαιμικό τους Δείκτη

Μερικές φορές γίνεται η παρανόηση ότι τα φαγητά με υψηλό ΓΔ είναι ανθυγιεινά, ενώ εκείνα με χαμηλό ΓΔ είναι πιο υγιεινά. Η πραγματικότητα όμως είναι πως ο Γλυκαιμικός Δείκτης δεν καθορίζει τη θρεπτική αξία του τροφίμου. Για παράδειγμα, πολλά φρούτα όπως το καρπούζι, έχουν υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη αλλά είναι πολύ θρεπτικά και απαραίτητα να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή. Από την άλλη πλευρά, τα πατατάκια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λίπος έχουν χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, αυτό όμως δε σημαίνει ότι αποτελούν μια υγιεινή επιλογή σνακ.

Άλλοι παράγοντες που επιδρούν στα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης ενός τροφίμου δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει πόσο θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μας. Σημαντικό ρόλο παίζουν και παράγοντες όπως:

  • Με τι τροφές θα συνδυαστεί: Αν το τρόφιμο αυτό συνδυαστεί με τροφές πλούσιες σε λιπαρά (π.χ. βούτυρο, ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς) ή πρωτεΐνη (π.χ. τυρί, αυγό, κοτόπουλο) ή φυτικές ίνες (π.χ. ολικής άλεσης προϊόντα) τότε δε θα ανεβάσει τόσο απότομα το σάκχαρο στο αίμα.
  • Αν έχει μαγειρευτεί: Μερικές μαγειρικές διαδικασίες μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης, αν το φαγητό μαγειρευτεί με λίπος ή άλλα τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες, τότε θα είναι πιο χαμηλά τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης μπορεί να πέσει.
  • Πόσο ώριμο ή άγουρο είναι ένα τρόφιμο: Τα άγουρα φρούτα και λαχανικά έχουν πάντα πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα πολύ ώριμα.

Γλυκαιμικός Δείκτης – Κατάταξη των τροφών

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τα τρόφιμα ανά ομάδα, χωρισμένα ανάλογα με τον Γλυκαιμικό τους Δείκτη:

Ομάδα Τροφίμων

Χαμηλός Γλυκαιμικός Δείκτης

Μέτριος Γλυκαιμικός Δείκτης

Υψηλός Γλυκαιμικός Δείκτης

Φρούτα

Μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μάνγκο, χουρμάδες, δαμάσκηνα, φράουλες, μούρα, βερίκοκο, ροδάκινο, grapefruit, ρόδι, μπανάνα άγουρη

Ανανάς, μπανάνα μετρίως ώριμη, κεράσια, cranberries, σύκα, σταφύλια, ακτινίδιο, σταφίδες

Καρπούζι, μπανάνα ώριμη (καφέ)

Λαχανικά

Καρότο βρασμένο, καλαμπόκι, αρακάς, ντομάτα, μαρούλι

Πατάτες τηγανητές, γλυκοπατάτα βραστή, παντζάρια

Πατάτα βραστή

Αμυλούχα

Τορτίγια καλαμποκιού ή ολικής αλέσεως, κριθάρι, λευκά ζυμαρικά, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, noodles ρυζιού, προζυμένιο ψωμί, Πλιγούρι, κινόα

Καστανό ρύζι βρασμένο, ρύζι μπασμάτι, άγριο ρύζι, μούσλι, βρώμη, κους κους, ελληνική πίτα, ψωμί ολικής άλεσης

Λευκό ψωμί, λευκό ρύζι βρασμένο, δημητριακά καλαμποκιού, έτοιμα δημητριακά πρωινού

Γαλακτοκομικά

Γάλα πλήρες ή χαμηλών λιπαρών, γιαούρτι πλήρες ή χαμηλών λιπαρών, παγωτό, γιαούρτι, ρόφημα σόγιας ή αμυγδάλου

Ρόφημα ρυζιού

Όσπρια

Ρεβίθια, φασόλια, φακές, σόγια

Σνακ

Σοκολάτα

Ποπ κορν, πατατάκια, σόδα και αναψυκτικά

Crackers ρυζιού

Ζάχαρη

Φρουκτόζη, ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά

Σουκρόζη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης

Επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης

Τρόφιμα με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη

Οι υδατάνθρακες που έχουν χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη είναι τα λαχανικά, τα μη ώριμα φρούτα με λίγα φυσικά σάκχαρα, τα όσπρια, οι νιφάδες βρώμης και τα προϊόντα ολικής αλέσεως. Τρόφιμα στα οποία δεν έχει δοθεί τιμή Γλυκαιμικού Δείκτη ακριβώς επειδή δεν επιδρούν στο σάκχαρο του αίματος είναι οι πηγές πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων, όπως το κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια και θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το αυγό, το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα (π.χ. ζυμαρικά) να κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία, ωστόσο τα ολικής άλεσης έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη αλλά και περισσότερα θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό πρέπει να τα προτιμούμε έναντι των λευκών.

Γλυκαιμικός Δείκτης – Χρησιμότητα

Στον διαβήτη

Η γνώση του Γλυκαιμικού Δείκτη έχει εφαρμογή καταρχήν στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, όπου τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαχειριστεί ο οργανισμός επαρκώς τη μεταγευματική γλυκόζη.  Στους ασθενείς αυτούς λοιπόν θέτεται ως διατροφικός στόχος η αποφυγή της απότομης αύξησης της μεταγευματικής γλυκόζης, που μπορεί να επιτευχθεί όταν το άτομο επιλέγει τρόφιμα χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις αντιμετώπισης υπογλυκαιμικού σοκ, χρειάζονται τρόφιμα υψηλού Γλυκαιμικού Δείκτη για να ανέβει το σάκχαρο στο αίμα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Διαβάστε εδώ 10 συμβουλές για έλεγχο του σακχάρου .

Στον αθλητισμό

Η κατανάλωση υδατανθράκων συστήνεται πριν και μετά την άσκηση, και εφόσον η άσκηση ξεπερνάει τα 45 λεπτά και κατά τη διάρκεια αυτής. Ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να λειτουργήσει ως βασικός οδηγός στο ποιους υδατάνθρακες να διαλέξουν οι αθλητές. Συγκεκριμένα, αρκετές έρευνες συγκλίνουν στη σύσταση για κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλού ΓΔ πριν την προπόνηση ώστε να αποφεύγεται η υπερσουλιναιμία και η υπεργλυκαιμία κατά τη διάρκεια αυτής. Κατά την άσκηση διάρκειας > 45 λεπτών, καλό είναι να επιλέγονται τρόφιμα υψηλού ΓΔ για γρήγορη πέψη και απορρόφηση. Υδατάνθρακες υψηλού ΓΔ συνιστώνται προς κατανάλωση και μετά την άσκηση για ταχύτερη αποκατάσταση.

Τέλος, εάν δυσκολεύεστε με τη διατροφή του παιδιού, τη θρεπτική αξία των γευμάτων που πρέπει να καταναλώνει, την ένταξη “δύσκολων” τροφίμων στο διαιτολόγιο του και θέλετε να σιγουρευτείτε ότι προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή του ανάπτυξη, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο εξειδικευμένο στην παιδική διατροφή.

Σάκχαρο: πότε το μετράμε; Φυσιολογικές Τιμές

Τις τιμές της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα συνήθως συστήνεται να τις μετράνε ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη, προδιαβήτη ή Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 και 2. Οι τιμές του σακχάρου παίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στο δεύτερο τρίμηνο της οποίας οι γυναίκες πραγματοποιούν την εξέταση της καμπύλης γλυκόζης και ανάλογα με τα αποτελέσματα, π.χ. αν γίνει η διάγνωση για Διαβήτη Κύησης, μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι τιμές σακχάρου για τον γενικό πληθυσμό παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:

Τιμές Γλυκόζης

Υγιής

Προ-διαβήτης

Διαβήτης

Τυχαίες

<200 mg/dl

>200 mg/dl

Νηστείας

<100 mg/dl

100-125 mg/dl

>126 mg/dl

2 ώρες μετά το γεύμα

<140 mg/dl

140 -199 mg/dl

>200 mg/dl

 

Πηγές:

Τσαγκατάκη Τσιρίγγα Μελίνα, MSc

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική συνεργάτης Βιοκλινικής Αθηνών
Eπιστημονική συνεργάτης Βioiatriki+ Nutrition

6/01/23  ━━   5 min read

Τι είναι και τι μετράει ο Γλυκαιμικός Δείκτης;

Γλυκαιμικός Δείκτης (Glycemic index, G.I.) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για έναν τρόπο ταξινόμησης των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες με βάση το πόσο πολύ ανεβάζουν την γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα, όταν καταναλωθούν μόνα τους. Έχει μεγάλη χρησιμότητα στη διατροφική διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2 αλλά και σε άλλες καταστάσεις, που ο ενδιαφερόμενος θέλει να ανεβάσει ή να κρατήσει χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (π.χ. αθλητές, εγκυμονούσες κτλ.)

Τι είναι όμως η γλυκόζη στο αίμα;

Η γλυκόζη ή σάκχαρο στο αίμα προέρχεται από το φαγητό που καταναλώνουμε, η οποία μεταβολίζεται, αποθηκεύεται στους σκελετικούς μυς και τα ηπατικά κύτταρα και χρησιμοποιείται από το σώμα σαν κύρια πηγή ενέργειας. Με την βοήθεια του αίματος, η γλυκόζη μετακινείται σε όλα τα όργανα για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο όπου χρειάζεται. 

Πιο συγκεκριμένα, υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (>70) θεωρούμε ότι έχουν τα τρόφιμα εκείνα που αυξάνουν απότομα τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης. Αντίστοιχα, μέτριο Γλυκαιμικό Δείκτη (56-69) έχουν τα τρόφιμα εκείνα που ανεβάζουν λίγο πιο ήπια τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης, ενώ χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (<55) έχουν τα τρόφιμα που έχουν χαμηλή έως και καθόλου επίδραση στη μεταγευματική γλυκόζη. Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται πώς αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα μετά την κατανάλωση τροφίμων χαμηλού ΓΔ έναντι υψηλού ΓΔ:

Γλυκαιμικός Δείκτης 1

Θρεπτική αξία τροφίμων σε σύγκριση με τον Γλυκαιμικό τους Δείκτη

Μερικές φορές γίνεται η παρανόηση ότι τα φαγητά με υψηλό ΓΔ είναι ανθυγιεινά, ενώ εκείνα με χαμηλό ΓΔ είναι πιο υγιεινά. Η πραγματικότητα όμως είναι πως ο Γλυκαιμικός Δείκτης δεν καθορίζει τη θρεπτική αξία του τροφίμου. Για παράδειγμα, πολλά φρούτα όπως το καρπούζι, έχουν υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη αλλά είναι πολύ θρεπτικά και απαραίτητα να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή. Από την άλλη πλευρά, τα πατατάκια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λίπος έχουν χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, αυτό όμως δε σημαίνει ότι αποτελούν μια υγιεινή επιλογή σνακ.

Άλλοι παράγοντες που επιδρούν στα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης ενός τροφίμου δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει πόσο θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μας. Σημαντικό ρόλο παίζουν και παράγοντες όπως:

  • Με τι τροφές θα συνδυαστεί: Αν το τρόφιμο αυτό συνδυαστεί με τροφές πλούσιες σε λιπαρά (π.χ. βούτυρο, ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς) ή πρωτεΐνη (π.χ. τυρί, αυγό, κοτόπουλο) ή φυτικές ίνες (π.χ. ολικής άλεσης προϊόντα) τότε δε θα ανεβάσει τόσο απότομα το σάκχαρο στο αίμα.
  • Αν έχει μαγειρευτεί: Μερικές μαγειρικές διαδικασίες μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης, αν το φαγητό μαγειρευτεί με λίπος ή άλλα τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες, τότε θα είναι πιο χαμηλά τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης μπορεί να πέσει.
  • Πόσο ώριμο ή άγουρο είναι ένα τρόφιμο: Τα άγουρα φρούτα και λαχανικά έχουν πάντα πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα πολύ ώριμα.

Γλυκαιμικός Δείκτης – Κατάταξη των τροφών

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τα τρόφιμα ανά ομάδα, χωρισμένα ανάλογα με τον Γλυκαιμικό τους Δείκτη:

Ομάδα Τροφίμων

Χαμηλός Γλυκαιμικός Δείκτης

Μέτριος Γλυκαιμικός Δείκτης

Υψηλός Γλυκαιμικός Δείκτης

Φρούτα

Μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μάνγκο, χουρμάδες, δαμάσκηνα, φράουλες, μούρα, βερίκοκο, ροδάκινο, grapefruit, ρόδι, μπανάνα άγουρη

Ανανάς, μπανάνα μετρίως ώριμη, κεράσια, cranberries, σύκα, σταφύλια, ακτινίδιο, σταφίδες

Καρπούζι, μπανάνα ώριμη (καφέ)

Λαχανικά

Καρότο βρασμένο, καλαμπόκι, αρακάς, ντομάτα, μαρούλι

Πατάτες τηγανητές, γλυκοπατάτα βραστή, παντζάρια

Πατάτα βραστή

Αμυλούχα

Τορτίγια καλαμποκιού ή ολικής αλέσεως, κριθάρι, λευκά ζυμαρικά, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, noodles ρυζιού, προζυμένιο ψωμί, Πλιγούρι, κινόα

Καστανό ρύζι βρασμένο, ρύζι μπασμάτι, άγριο ρύζι, μούσλι, βρώμη, κους κους, ελληνική πίτα, ψωμί ολικής άλεσης

Λευκό ψωμί, λευκό ρύζι βρασμένο, δημητριακά καλαμποκιού, έτοιμα δημητριακά πρωινού

Γαλακτοκομικά

Γάλα πλήρες ή χαμηλών λιπαρών, γιαούρτι πλήρες ή χαμηλών λιπαρών, παγωτό, γιαούρτι, ρόφημα σόγιας ή αμυγδάλου

Ρόφημα ρυζιού

Όσπρια

Ρεβίθια, φασόλια, φακές, σόγια

Σνακ

Σοκολάτα

Ποπ κορν, πατατάκια, σόδα και αναψυκτικά

Crackers ρυζιού

Ζάχαρη

Φρουκτόζη, ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά

Σουκρόζη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης

Επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης

 

Τρόφιμα με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη

Οι υδατάνθρακες που έχουν χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη είναι τα λαχανικά, τα μη ώριμα φρούτα με λίγα φυσικά σάκχαρα, τα όσπρια, οι νιφάδες βρώμης και τα προϊόντα ολικής αλέσεως. Τρόφιμα στα οποία δεν έχει δοθεί τιμή Γλυκαιμικού Δείκτη ακριβώς επειδή δεν επιδρούν στο σάκχαρο του αίματος είναι οι πηγές πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων, όπως το κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια και θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το αυγό, το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα (π.χ. ζυμαρικά) να κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία, ωστόσο τα ολικής άλεσης έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη αλλά και περισσότερα θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό πρέπει να τα προτιμούμε έναντι των λευκών.

Γλυκαιμικός Δείκτης – Χρησιμότητα

Στον διαβήτη

Η γνώση του Γλυκαιμικού Δείκτη έχει εφαρμογή καταρχήν στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, όπου τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαχειριστεί ο οργανισμός επαρκώς τη μεταγευματική γλυκόζη.  Στους ασθενείς αυτούς λοιπόν θέτεται ως διατροφικός στόχος η αποφυγή της απότομης αύξησης της μεταγευματικής γλυκόζης, που μπορεί να επιτευχθεί όταν το άτομο επιλέγει τρόφιμα χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις αντιμετώπισης υπογλυκαιμικού σοκ, χρειάζονται τρόφιμα υψηλού Γλυκαιμικού Δείκτη για να ανέβει το σάκχαρο στο αίμα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Διαβάστε εδώ 10 συμβουλές για έλεγχο του σακχάρου .

Στον αθλητισμό

Η κατανάλωση υδατανθράκων συστήνεται πριν και μετά την άσκηση, και εφόσον η άσκηση ξεπερνάει τα 45 λεπτά και κατά τη διάρκεια αυτής. Ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να λειτουργήσει ως βασικός οδηγός στο ποιους υδατάνθρακες να διαλέξουν οι αθλητές. Συγκεκριμένα, αρκετές έρευνες συγκλίνουν στη σύσταση για κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλού ΓΔ πριν την προπόνηση ώστε να αποφεύγεται η υπερσουλιναιμία και η υπεργλυκαιμία κατά τη διάρκεια αυτής. Κατά την άσκηση διάρκειας > 45 λεπτών, καλό είναι να επιλέγονται τρόφιμα υψηλού ΓΔ για γρήγορη πέψη και απορρόφηση. Υδατάνθρακες υψηλού ΓΔ συνιστώνται προς κατανάλωση και μετά την άσκηση για ταχύτερη αποκατάσταση.

Τέλος, εάν δυσκολεύεστε με τη διατροφή του παιδιού, τη θρεπτική αξία των γευμάτων που πρέπει να καταναλώνει, την ένταξη “δύσκολων” τροφίμων στο διαιτολόγιο του και θέλετε να σιγουρευτείτε ότι προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή του ανάπτυξη, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο εξειδικευμένο στην παιδική διατροφή.

Σάκχαρο: πότε το μετράμε; Φυσιολογικές Τιμές

Τις τιμές της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα συνήθως συστήνεται να τις μετράνε ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη, προδιαβήτη ή Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 και 2. Οι τιμές του σακχάρου παίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στο δεύτερο τρίμηνο της οποίας οι γυναίκες πραγματοποιούν την εξέταση της καμπύλης γλυκόζης και ανάλογα με τα αποτελέσματα, π.χ. αν γίνει η διάγνωση για Διαβήτη Κύησης, μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι τιμές σακχάρου για τον γενικό πληθυσμό παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:

 

Τιμές Γλυκόζης

Υγιής

Προ-διαβήτης

Διαβήτης

Τυχαίες

<200 mg/dl

>200 mg/dl

Νηστείας

<100 mg/dl

100-125 mg/dl

>126 mg/dl

2 ώρες μετά το γεύμα

<140 mg/dl

140 -199 mg/dl

>200 mg/dl

 

Τσαγκατάκη Τσιρίγγα Μελίνα, MSc

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική συνεργάτης Βιοκλινικής Αθηνών
Eπιστημονική συνεργάτης Βioiatriki+ Nutrition