ΑΡΧΙΚΗ / NUTRITION / ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ / Αλλαγή τρόπου ζωής: Η θεραπεία στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Αλλαγή τρόπου ζωής:
Η θεραπεία στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Πολυκυστικές ωοθήκες: Τι είναι;
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια σύνθετη κατάσταση η οποία απαρτίζεται από ένα φάσμα αναπαραγωγικών, μεταβολικών και ψυχολογικών διαταραχών και επηρεάζει περίπου το 5-14% του γυναικείου πληθυσμού που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία σε συνδυασμό με απώλεια βάρους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπλοκών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πώς καταλαβαίνω ότι έχω Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;
Η διάγνωση μιας γυναίκας με ΣΠΩ γίνεται με την ύπαρξη δύο εκ των τριών ακόλουθων χαρακτηριστικών:
Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα του ΣΠΩ;
Τα συμπτώματα του ΣΠΩ ποικίλλουν μεταξύ των γυναικών. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:
Ποια είναι η αιτία εμφάνισης του Συνδρόμου;
Η αιτιολογία του ΣΠΩ παραμένει ασαφής και φαίνεται πως πρόκειται για συνδυασμό γενετικών παραγόντων, αντίστασης στην ινσουλίνη, αντισταθμιστικής υπερινσουλιναιμίας και υπερανδρογοναιμίας. Η αντίσταση στην ινσουλίνη επηρεάζει τόσο την υπερανδρογοναιμία όσο και την ωορρηξία, επηρεάζοντας την υπόφυση και τις ωοθήκες, σταματώντας την ανάπτυξη των ωοθυλακίων και αυξάνοντας την παραγωγή ανδρογόνων.
Πηγή: Blackshaw et al. (2019) Barriers and Facilitators to the Implementation of Evidence-Based Lifestyle Management in Polycystic Ovary Syndrome: A Narrative Review. Med Sci
Πιθανές συνέπειες του ΣΠΩ
Οι γυναίκες με ΣΠΩ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας που σε συνδυασμό με την ινσουλινοαντίσταση ενέχουν περαιτέρω:
Θεραπευτική προσέγγιση του ΣΠΩ
Σύμφωνα με τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες από το πανεπιστήμιο Monash, τα συμπτώματα του ΣΠΩ βελτιώνονται με παρεμβάσεις που εστιάζουν στον τρόπο ζωής συμπεριλαμβανομένων της διατροφής, της άσκησης και της συμπεριφορικής διαχείρισης.
Απώλεια Βάρους
Το πρώτο βήμα για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η απώλεια βάρους σε γυναίκες με αυξημένο δείκτη μάζα σώματος ή παχυσαρκία. Η απώλεια του σωματικού βάρους θα πρέπει να κυμαίνεται στο 5-10% του βάρους της γυναίκας, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται ένα ενεργειακό έλλειμμα 30% ή μείωση 500-750 θερμίδων την ημέρα.
Υγιεινή διατροφή
Συστήνεται:
Τακτική άσκηση
Συστήνεται:
Συμπεριφορική θεραπεία
Η συμπεριφορική θεραπεία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη διατροφή και την άσκηση, με στόχο την αύξηση της συμμόρφωσης και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, τη βελτίωση της γενικής υγείας και τη διατήρηση της συναισθηματικής ευημερίας στις γυναίκες με ΣΠΩ. Οι θεραπείες αυτές συνήθως συμπεριλαμβάνουν τεχνικές αλλαγής τρόπου ζωής και συνηθειών, στοχοθεσίας, αυτοέλεγχου, έλεγχο εμποδίων και ερεθισμάτων κ.α.
Φαρμακευτική αγωγή
Η φαρμακευτική αγωγή είναι κάτι πολύ σύνηθες στο ΣΠΩ καθώς υπάρχει έντονη ανισορροπία των ορμονών επηρεάζοντας αρνητικά το βάρος, τις διατροφικές συνήθειες και τη διάθεση της γυναίκας. Τα πιο γνωστά φάρμακα που χορηγούνται έπειτα από συνταγογράφηση και επίβλεψη γιατρού είναι τα αντισυλληπτικά, η μετφορμίνη, η ινοσιτόλη κ.α.
Πηγές:
Ιωάννα Στεργίου MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πρώην Επιστημονική Συνεργάτης Bioiatriki+ Nutrition, Αθήνα