ΑΡΧΙΚΗ / NUTRITION / ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ / Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
08/12/22 ━━ 3 min read
Πληθώρα επιστημονικών μελετών καταδεικνύουν πως η καλή κατάσταση θρέψης (nutritional status) είναι ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια σε ιώσεις και λοιμώξεις, καθώς συμβάλλει σε ένα υγιές και συνεπώς λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα. ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
9 Θρεπτικά συστατικά – κλειδιά για υγιή ανοσοαπόκριση
Τα θρεπτικά συστατικά που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα (immune system boost) βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων και παραθέτονται ως ακολούθως με τις διατροφικές τους πηγές:
- Ψευδάργυρος: μπορεί να προέρχεται από ζωικές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή από φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
- Βιταμίνη C: βρίσκεται σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρειπφρούτ, ακτινίδια), φράουλες, μούρα, πεπόνι, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.
- Βιταμίνη Ε: έλαια, ξηροί καρποί (πχ αμύγδαλα) και σπόροι (λιναρόσπορος), αβοκάντο, καθώς και σε φρούτα όπως μάνγκο και ακτινίδιο.
- Βήτα-καροτίνη: βρίσκεται σε λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.
- Προβιοτικά: βρίσκονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, τουρσί (πχ ξινολάχανο), ginger beer.
- Βιταμίνη D: βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς).
- Πρωτεΐνες: μπορεί να είναι από ζωικές ή φυτικές πηγές όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια.
- Σελήνιο: brazil nuts, ψάρια, μοσχαράκι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, cottage cheese, αυγά, καστανό ρύζι, ηλιόσποροι, φασόλια, μανιτάρια, βρώμη, σπανάκι, γάλα και γαλακτοκομικά, φακές, κάσιους, μπανάνες.
- Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες: Εκτός από τις πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών C & E, επίσης κουρκουμάς, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, ντομάτες, σκόρδο.
Ειδικές συστάσεις για ηλικιωμένους
Εν μέσω πανδημίας COVID-19, οι ειδικές διατροφικές συστάσεις που εκδόθηκαν για τους ηλικιωμένους αφορούσαν τα εξής 4 μικροθρεπτικά συστατικά:
- Αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης Ε (200 mg – 2 g / ημέρα)
- Αύξηση του ψευδαργύρου (30 mg – 220 mg / ημέρα)
- Αύξηση της βιταμίνης C (200 mg – 2 g / ημέρα) και
- Αύξηση της βιταμίνης D, ιδιαίτερα για τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον ορό (10 μg – 100 μg / ημέρα).
Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την λειτουργία των Τ και Β κυττάρων (ανοσοαπόκριση και παραγωγή αντισωμάτων), επομένως μπορούν δυνητικά να δράσουν προστατευτικά έναντι στα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου και του νέου κορονοϊού. ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος