ΑΡΧΙΚΗ / NUTRITION / ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ / Meal prep: ο σύμμαχος του εργαζόμενου αλλά και της οικογένειας για ισορροπημένη διατροφή
Meal prep: ο σύμμαχος του εργαζόμενου αλλά και της οικογένειας για ισορροπημένη διατροφή
Meal prep, δηλαδή meal preparation, και προετοιμασία γευμάτων στα ελληνικά, είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον σχεδιασμό και την οργανωμένη προετοιμασία των γευμάτων της εβδομάδας εκ των προτέρων.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη σε όσους θέλουν να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές καθημερινά για τους ίδιους ή και τα παιδιά τους, αλλά δεν έχουν χρόνο εντός της ημέρας να τις προετοιμάσουν λόγω φόρτου εργασίας ή άλλων υποχρεώσεων. Μπορούν λοιπόν να αφιερώσουν 1-2 μέρες της εβδομάδας στον προγραμματισμό και μαγείρεμα των γευμάτων που θα φάνε κατά την διάρκεια αυτής.
Το meal prep μπορεί να αφορά μαγείρεμα μεγάλης ποσότητας τροφής με στόχο τη μεριδοποίηση αυτής και τοποθέτηση των μερίδων στην κατάψυξη, ή απλώς το προπαρασκευαστικό πλύσιμο, καθάρισμα και φύλαξη λαχανικών και άλλων πολυχρησιμοποιούμενων τροφίμων στο ψυγείο για άμεση χρήση σε σνακ ή στη μαγειρική. Εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, εξευγενίζει τις διατροφικές συνήθειες και εξυπηρετεί ιδιαίτερα τα άτομα με ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα όπως είναι οι εργαζόμενοι που επιδιώκουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά και τους γονείς που καλούνται να εκπληρώσουν πολλαπλούς ρόλους και θέλουν να προσφέρουν καθημερινά σπιτικό φαγητό στα μωρά, τα μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά τους.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε έναν αναλυτικό οδηγό για το σωστό, υγιεινό και πρακτικό meal prep:
Tip διαιτολόγου: Ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα ισορροπημένης Μεσογειακής διατροφής καλό είναι να περιέχει 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 1 φορά την εβδομάδα κοτόπουλο, 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια, 1-2 φορές την εβδομάδα λαδερό (ή κάποιο φαγητό βασισμένο στα λαχανικά) και 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας.
Tip διαιτολόγου: Επιλέξτε τροφές-χρυσάφι όπως αυγό, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους π.χ. λιναρόσπορος, ταχίνι, γαλακτοκομικά π.χ. γιαούρτι και κεφίρ, φρούτα και λαχανικά. Ανεβάστε τη θρεπτική αξία των διατροφικών σας επιλογών προτιμώντας προϊόντα ολικής και πολύσπορα.
Tip διαιτολόγου: Εάν υπάρχει μια αγαπημένη συνταγή που όμως είναι χρονοβόρα, προγραμματίστε να ετοιμάσετε μια αξιοσέβαστη ποσότητα αυτής (π.χ. ταψί, χύτρα ή μεγάλη κατσαρόλα) το Σαββατοκύριακο ή την πιο χαλαρή μέρα της εβδομάδος. Επίσης, για να αποφύγετε τη μονοτονία από την επανάληψη των γευμάτων, επιδιώξτε την ποικιλία: χρησιμοποιήστε μυρωδικά και μπαχαρικά ή συνοδεύστε με διαφορετική σαλάτα και γαρνιτούρα.
Με αυτό τον τρόπο έχουμε έτοιμα υλικά ή και ολόκληρα μεριδοποιημένα γεύματα στο ψυγείο και την κατάψυξή μας, και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ζεστάνουμε μία μερίδα, ή να συνθέσουμε γρηγορότερα ένα σπιτικό γεύμα, ή να ετοιμάσουμε εν τάχει το τάπερ για την επόμενη μέρα στην δουλειά ή το σχολείο. Έτσι, μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορούμε να απολαμβάνουμε σπιτικό, υγιεινό φαγητό, προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις και πάνω απ’ όλα στις θρεπτικές μας ανάγκες, αποφεύγοντας το συνεχές φαγητό απ’ έξω το οποίο είναι ακριβότερο και θρεπτικά φτωχότερο.