Μερίδες
φαγητού
4

Βαθμός
δυσκολίας
2

Χρόνος
εκτέλεσης
15′

Χρόνος
ψησίματος
40’

Συστατικά

• 1 χταπόδι

• 6 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικου

• Ζωμός ή ½ κύβος λαχανικών

• 10-12 ντοματίνια, κομμένα

• 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

• ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος

• 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

• Ξύσμα από μισό λεμόνι

• 2 κ.σ. ελαιόλαδο

• Λίγο αλάτι, πιπέρι

Χταποδάκι σαλάτα

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Πλένουμε καλά το χταπόδι, με έμφαση στις βεντούζες γιατί μαζεύουν άμμο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε τα πλοκάμια από το κεφάλι, αφαιρώντας το σκληρό σημείο. Εναλλακτικά και πιο εύκολα, μπορούμε να κόψουμε το χταπόδι σε κομμάτια αφού πάρει πρώτα μια βράση.
  2. Βράζουμε το χταπόδι σε μέτρια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό, για 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
  3. Μόλις το χταπόδι μαλακώσει λίγο, προσθέτουμε την κρέμα μπαλσάμικου και τον ζωμό ή τον ½ κύβο λαχανικών. Μαγειρεύουμε για επιπλέον 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να γλασάρει αποσύρουμε από την εστία, επιβεβαιώνοντας πως έχει ελάχιστα υγρά και η σάλτσα του έχει «δέσει». 
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  5. Μόλις πέσει η θερμοκρασία του χταποδιού, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο στο μπολ με τα φρεσκοκομμένα υλικά. 
  6. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι, και σερβίρουμε.

Διατροφική αξία (ανα μερίδα)

Θερμίδες: 351 kcal

Υδατάνθρακες: 15 γρ

Σάκχαρα: 6 γρ

Φυτικές ίνες: 1 γρ 

Λιπαρά: 11 γρ

Κορεσμένο λίπος: 2 γρ

Πρωτεΐνη: 46 γρ

Σχόλιο διαιτολόγου

  • Χορταστικό και χαμηλό σε θερμίδες γεύμα
  • Δροσερό πιάτο κατάλληλο για τους θερινούς μήνες
  • Πλούσιο σε πρωτεΐνη
  • Κατάλληλο και για νηστεία

Παρόμοιες Συνταγές

Μερίδες
φαγητού
4

Βαθμός
δυσκολίας
2

Χρόνος
εκτέλεσης
15′

Χρόνος
ψησίματος
40′

Συστατικά

• 1 χταπόδι

• 6 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικου

• Ζωμός ή ½ κύβος λαχανικών

• 10-12 ντοματίνια, κομμένα

• 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

• ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος

• 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

• Ξύσμα από μισό λεμόνι

• 2 κ.σ. ελαιόλαδο

• Λίγο αλάτι, πιπέρι

Χταποδάκι σαλάτα

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Πλένουμε καλά το χταπόδι, με έμφαση στις βεντούζες γιατί μαζεύουν άμμο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε τα πλοκάμια από το κεφάλι, αφαιρώντας το σκληρό σημείο. Εναλλακτικά και πιο εύκολα, μπορούμε να κόψουμε το χταπόδι σε κομμάτια αφού πάρει πρώτα μια βράση.
  2. Βράζουμε το χταπόδι σε μέτρια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό, για 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
  3. Μόλις το χταπόδι μαλακώσει λίγο, προσθέτουμε την κρέμα μπαλσάμικου και τον ζωμό ή τον ½ κύβο λαχανικών. Μαγειρεύουμε για επιπλέον 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να γλασάρει αποσύρουμε από την εστία, επιβεβαιώνοντας πως έχει ελάχιστα υγρά και η σάλτσα του έχει «δέσει». 
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  5. Μόλις πέσει η θερμοκρασία του χταποδιού, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο στο μπολ με τα φρεσκοκομμένα υλικά. 
  6. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι, και σερβίρουμε.

Διατροφική αξία (ανα μερίδα)

Θερμίδες: 351 kcal

Υδατάνθρακες: 15 γρ

Σάκχαρα: 6 γρ

Φυτικές ίνες: 1 γρ 

Λιπαρά: 11 γρ

Κορεσμένο λίπος: 2 γρ

Πρωτεΐνη: 46 γρ

Σχόλιο διαιτολόγου

  • Χορταστικό και χαμηλό σε θερμίδες γεύμα
  • Δροσερό πιάτο κατάλληλο για τους θερινούς μήνες
  • Πλούσιο σε πρωτεΐνη
  • Κατάλληλο και για νηστεία

Παρόμοιες Συνταγές