
Μερίδες
φαγητού
6-8

Βαθμός
δυσκολίας
3★

Χρόνος
εκτέλεσης
10′ – 15′

Χρόνος
ψησίματος
60′
Η παραδοσιακή σούπα κοτόπουλο μπορεί να πάρει εξωτική τροπή αποκτώντας εναλλακτική ενδιαφέρουσα γεύση με στοχευμένα επιπρόσθετα υλικά που υπάρχουν στα κοινά σουπερμάρκετ.
Συστατικά
• 1.800 γρφιλέτο μπούτι και στήθος κοτόπουλου
• 250 γρ (2 κούπες) μανιτάρια shiitake ή λευκά
• 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
• ½ ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2-3 χλωρά κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 200 γρ ψιλοκομμένες ντομάτες σε χυμό, στο μπλέντερ
• 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
• ½ φλυτζάνι γάλα καρύδας (κατά προτίμηση ελαφρύ)
• Χυμός από 1 λεμόνι ή lime (ή και περισσότερο, κατά προτίμηση)
• 1κ.γ. κόλιανδρο, φρέσκοψιλοκομμένο ή τριμμένο
• 1κ.γ. κουρκουμάς
• 1κ.γ. πιπερόριζα (ginger), φρέσκια ψιλοκομμένη ή τριμμένη
• ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
• 1κ.γ. καστανή ζάχαρη
• Μικρό ματσάκι φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
• 2-3 φύλλα lime ή δάφνης
• 1κ.σ. fish sauce
• Λίγο ελαιόλαδο (για το σωτάρισμα στην αρχή)
• Λίγο αλάτι
• ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
• ½ κύβος ή ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα:
• Φέτα λεμόνι, κομμένη στη μέση
• Κλωναράκια σχοινόπρασο
Μέθοδος εκτέλεσης
Μικρή προεργασία: Έχετε βρασμένο νερό, ψιλοκόψτε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Εάν το κοτόπουλο δεν έχει κόκκαλα, είναι καλύτερα διαχειρίσιμο και ταιριάζει καλύτερα σε αυτή τη συνταγή.
- Σωτάρουμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαιόλαδο. Καθώς ροδίζει, προσθέτουμε το σκόρδο και το ξερό κρεμμύδι, και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη.
- Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί και βρασμένο νερό. Προσθέτουμε τον κύβο κοτόπουλου ή λαχανικών, κόλιανδρο, κουρκουμά, πιπερόριζα (ginger), φύλλα lime ή δάφνης.
- Αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει για 1 ώρα, προσθέτοντας νερό εάν χρειαστεί.
- Στα τελευταία 15 λεπτά προσθέτουμε τα μανιτάρια, ντοματοχυμό, γάλα καρύδας, καστανή ζάχαρη, χυμό λεμονιού, fish sauce, κόκκινη πιπεριά, χλωρά κρεμμυδάκια, σχοινόπρασο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μόλις “δέσει” ο ζωμός της σούπας, σερβίρουμε με μισή φέτα λεμόνι και σχοινόπρασο.
Διατροφική αξία
Θερμίδες: 300
Υδατάνθρακες : 6,5γρ
Σάκχαρα: 3,5
Φυτικές ίνες: 1,7γρ
Λιπαρά : 19γρ
Κορεσμένο λίπος: 11γρ
Πρωτεΐνη :17γρ