Μερίδες
φαγητού
12

Βαθμός
δυσκολίας
2

Χρόνος
εκτέλεσης
20′

Χρόνος
ψησίματος
50’

Συστατικά

500γρ  φράουλες

Στερεά υλικά

300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι γλυκού Baking Powder

1 κουταλάκι γλυκού σόδα

60γρ κακάο σκόνη

Υγρά υλικά

200γρ ζάχαρη

60ml ελαιόλαδο

2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουτάλι σούπας ξύσμα λεμονιού

65ml χυμό λεμονιού

250γρ γιαούρτι στραγγιστό 2%

1 κουτάλι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Λαδώνουμε μια στρόγγυλη φόρμα για κέικ 23 εκ. ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε αυτή.
  3. Κόβουμε τις μισές φράουλες σε μικρά κομμάτια για να τις χρησιμοποιήσουμε στο μείγμα του κέικ, ενώ τις υπόλοιπες τις κόβουμε στη μέση για να τις τοποθετήσουμε διακοσμητικά στην επιφάνεια του.
  4. Παίρνουμε 2 μπολ: στο ένα βάζουμε τα υγρά υλικά και στο άλλο τα στερεά, και ανακατεύουμε σε έκαστο.
  5. Ενώνουμε το περιεχόμενο των δύο μπολ και ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό.
  6. Τοποθετούμε το ½ μείγμα του κέικ στη φόρμα, προσθέτουμε τα κομματάκια φράουλας , συνεχίζουμε προσθέτοντας στη φόρμα το υπόλοιπο μείγμα του κέικ, και τέλος τοποθετούμε τις υπόλοιπες φράουλες διακοσμητικά στην επιφάνεια.
  7. Ψήνουμε το κέικ για 50 λεπτά. Προτού το σβήσουμε, δοκιμάζουμε αν έγινε, με την μέθοδο της οδοντογλυφίδας.
  8. Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και ύστερα μπορούμε να το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη ή να το απολαύσουμε ως έχει.

 

Διατροφική αξία (ανα μερίδα)

Θερμίδες: 256

Υδατάνθρακες: 40,9 γρ

Σάκχαρα: 40 γρ

Φυτικές ίνες: 1,74 γρ

Λιπαρά: 8,9 γρ

Κορεσμένο λίπος: 2,1 γρ

Πρωτεΐνη: 5,7 γρ

Μερίδες
φαγητού
12

Βαθμός
δυσκολίας
2

Χρόνος
εκτέλεσης
20′

Χρόνος
ψησίματος
50′

Συστατικά

500γρ  φράουλες

Στερεά υλικά

•  300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι γλυκού Baking Powder

1 κουταλάκι γλυκού σόδα

60γρ κακάο σκόνη

Υγρά υλικά

200γρ ζάχαρη

60ml ελαιόλαδο

2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουτάλι σούπας ξύσμα λεμονιού

65ml χυμό λεμονιού

250γρ γιαούρτι στραγγιστό 2%

1 κουτάλι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Λαδώνουμε μια στρόγγυλη φόρμα για κέικ 23 εκ. ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε αυτή.
  3. Κόβουμε τις μισές φράουλες σε μικρά κομμάτια για να τις χρησιμοποιήσουμε στο μείγμα του κέικ, ενώ τις υπόλοιπες τις κόβουμε στη μέση για να τις τοποθετήσουμε διακοσμητικά στην επιφάνεια του.
  4. Παίρνουμε 2 μπολ: στο ένα βάζουμε τα υγρά υλικά και στο άλλο τα στερεά, και ανακατεύουμε σε έκαστο.
  5. Ενώνουμε το περιεχόμενο των δύο μπολ και ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό.
  6. Τοποθετούμε το ½ μείγμα του κέικ στη φόρμα, προσθέτουμε τα κομματάκια φράουλας , συνεχίζουμε προσθέτοντας στη φόρμα το υπόλοιπο μείγμα του κέικ, και τέλος τοποθετούμε τις υπόλοιπες φράουλες διακοσμητικά στην επιφάνεια.
  7. Ψήνουμε το κέικ για 50 λεπτά. Προτού το σβήσουμε, δοκιμάζουμε αν έγινε, με την μέθοδο της οδοντογλυφίδας.
  8. Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και ύστερα μπορούμε να το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη ή να το απολαύσουμε ως έχει.

 

Διατροφική αξία (ανα μερίδα)

Θερμίδες: 256

Υδατάνθρακες: 40,9 γρ

Σάκχαρα: 40 γρ

Φυτικές ίνες: 1,74 γρ

Λιπαρά: 8,9 γρ

Κορεσμένο λίπος: 2,1 γρ

Πρωτεΐνη: 5,7 γρ