
Μερίδες
φαγητού
2

Βαθμός
δυσκολίας
1 ★

Χρόνος
εκτέλεσης
10′

Χρόνος
ψησίματος
30′
Συστατικά
• 900 γρ. μελιτζάνες (2 μέτριες)
• 2 αυγά
• 60 γρ. τυρί φέτα
• 1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
• 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
• 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
• 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• Κόλιανδρο, τριμμένο
• Πιπέρι cayenne
• Ψιλοκομμένος μαϊντανός ή φύλλα βασιλικού
Μέθοδος εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
- Αφαιρούμε τα πράσινα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες πάχους 2 εκατοστών. Τις τοποθετούμε στο ταψί δίπλα-δίπλα, με τη μία κομμένη τους πλευρά προς τα επάνω.
- Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι, προσθέτοντας τριμμένο κόλιανδρο και λίγο πιπέρι cayenne προαιρετικά, και με το μείγμα τις αλείφουμε στην επάνω τους πλευρά, και εν συνεχεία αλατοπιπερώνουμε.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, την κρέμα βαλσάμικου και λίγο αλατοπίπερο.
- Μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να “δέσει” το μείγμα, ανακατεύοντας συχνά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα πάνω στις μελιτζάνες, προσθέτοντας τριμμένο τυρί φέτα από πάνω.
- Ψήνουμε στον ήδη ζεστό φούρνο για 5-7 λεπτά για να πάρει γεύση η μελιτζάνα.
- Πριν το σερβίρισμα, διανθίζουμε από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φύλλα βασιλικού (προαιρετικά, ωστόσο τα μυρωδικά και μπαχαρικά προσδίδουν άρωμα και αναβαθμίζουν τη γεύση).
- Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
Θερμίδες: 443 kcal
Υδατάνθρακες: 45,3 γρ
Σάκχαρα: 17 γρ
Φυτικές ίνες: 20 γρ
Λιπαρά: 15,2 γρ
Κορεσμένο λίπος: 6,6 γρ
Πρωτεΐνη: 20,2 γρ
Σχόλιο διαιτολόγου
-
Εύκολη και πιο ελαφριά εναλλακτική του ιμάμ, ιδανική για διαχείριση βάρους.
-
Πολύ χορταστικό γεύμα λόγω της μελιτζάνας.
-
Κατάλληλο τόσο ως κυρίως γεύμα, αλλά και ως γέμιση σε αραβικές.
-
Gluten-free συνταγή.